Er wordt al jaren gesproken over een herziening van de pachtregelgeving. Het huidige pachtstelsel leidt ertoe dat vrijwel alleen kortlopende pachtovereenkomsten worden afgesloten. Dit biedt weinig zekerheid voor de pachter en bevordert duurzaam beheer van de bodem niet.
Langdurige pacht wordt de standaard
De huidige staatssecretaris van LVVN onderschrijft de oproep om langdurige pacht de standaard te maken. Hij wil langdurige pacht stimuleren en kortlopende pacht ontmoedigen. Pachtovereenkomsten, korter dan zes jaar, zouden alleen mogelijk moeten zijn tegen een lagere pachtprijs. Er wordt aan gedacht om de pachtnorm verder te verlagen, naarmate de duur van de overeenkomst korter is.
Nieuwe pachtvorm: duurzame langlopende pacht
De staatssecretaris wil een nieuwe pachtvorm invoeren: de duurzame langlopende pacht. Deze pachtvorm heeft geen continuatierecht en de prijs wordt bepaald door de markt. De huidige reguliere pachtovereenkomsten wil hij zoveel mogelijk ongewijzigd laten. Wel is hij voornemens een agrarische bedrijfsmatigheidstoets in te voeren. Verpachters kunnen daarmee de pachter vragen aan te tonen dat de grond nog steeds bedrijfsmatig wordt gebruikt. Eenzelfde toets wil hij ook invoeren voor nieuwe reguliere pachtovereenkomsten. Met de invoering van een AOW-toets voor bestaande en nieuwe reguliere pachtovereenkomsten en de introductie van de duurzame langlopende pacht, denkt de staatssecretaris voldoende waarborgen in te bouwen, zodat de grond bij niet-bedrijfsmatig gebruik beschikbaar komt voor andere pachters, waaronder jonge boeren en zij-instromers. Hoe de AOW-toets er precies uitziet, maakt de staatssecretaris niet duidelijk.
Aanpassing bestaande reguliere pachtovereenkomsten
De staatssecretaris staat positief tegenover een voorstel om verpachters bij bestaande reguliere pachtovereenkomsten de mogelijkheid te bieden de contractvoorwaarden naar redelijkheid aan te passen. Verpachters kunnen daarmee duurzaamheidsafspraken maken die betrekking hebben op bodemgebruik.
Zwarte en grijze pacht
De staatssecretaris vindt dat zwarte en grijze pacht alleen kan worden ontmoedigd als de pachtprijs en overige voorwaarden aantrekkelijk genoeg zijn om een pachtovereenkomst conform het wettelijk kader af te sluiten.
Natuurpacht
De staatssecretaris wil de huidige reservaatpacht vervangen door natuurpacht, bedoeld voor gronden die zijn ingericht voor natuur met agrarisch medegebruik. De looptijd van deze pacht is ten minste zes jaar. Hij is in gesprek met de terreinbeherende organisaties over hoe de nodige flexibiliteit kan worden ingebouwd in deze nieuwe pachtvorm, zodat tussentijds afspraken kunnen worden gewijzigd.
Berekeningswijze pachtprijzen
De huidige berekeningswijze van de pachtnormen op basis van een vijfjaarsgemiddelde van het opbrengend vermogen van de grond en een correctie van de vrije verkeerswaarde leidt tot grote fluctuaties. De staatssecretaris wil bezien hoe deze fluctuaties verminderd kunnen worden. De pachtnormen zullen straks gelden voor kortlopende pacht. Voor nieuwe reguliere pachtovereenkomsten en de langlopende pacht zal de pachtprijs door de markt worden bepaald.